Pitkään jatkuva etätyöskentely pakottaa yritykset pohtimaan, miten ylläpitää tiimihenkeä ja säilyttää yhteenkuuluvuuden tunne etäisyyksien kasvettua. Cubiqin henkilöstöjohtaja Maria pohtii, millainen merkitys työyhteisöllä on etäaikana ja mitä jokainen voi tehdä yhteenkuuluvuuden ylläpitämisen eteen.
TYÖYHTEISÖ VIITEKEHYKSENÄ
Koronan saateltua meidät kokonaan etäaikaan on mukana tullut jokaisen elämään erilaisia haasteita ja huomioita. Kuten usein on tapana, on tässäkin tilanteessa havaittavissa, että ihmisiä käsitellään ryhminä omissa laatikoissaan eikä suinkaan yksilöinä omine kokemuksineen. Seniorien elämä on yksinäistä ja kuolemanpelkoista, koululaisten vanhemmilla on rankkaa mutta samaan aikaan oivalluksia täynnä olevaa arkea. Pikkulasten vanhemmat nukahtelevat jo pöytiin, ja töitä lähinnä esitetään tekevän. Ne, jotka eivät voi koteihinsa jäädä vaan paiskivat töitä, ovat joko sankareita tai jäävät täysin keskusteluista varjoon. Meidät kaikki on yritetty laittaa johonkin ryhmään ja silti osa meistä on jäänyt tarinasta ulos.
Mutta näinhän se on: ihminen on yleensä osa jotain ryhmää, viitekehystä, osa jonkinlaista yhteisöä tai perhettä. Ja tuota yhteisöä olen viime aikoina pohtinut paljon. Koen, että keskusteluista on pitkälti unohdettu yksi aihe, joka mielestäni liittyy ihmisen hyvinvointiin olennaisella tavalla; nimittäin työyhteisö ja sen merkitys. Työyhteisöstä puhutaan paljon silloin, kun olemme paikan päällä toimistoissamme, mutta ei työyhteisö häviä, vaikka siirryimme etäaikaan. Sitä kaivataan, ja sen merkitys korostuu entisestään: Mitä ja kuka olemme yrityksenä nyt, kun työskentelemmekin kaikki kotona? Jos ihmisen tärkein yhteisö on sijoittunut työpaikalle, kuinka me yrityksenä varmistamme, ettei kukaan jää yksin ja yhteisöllisyys katoa, kun fyysiset kontaktit vähenevät?
TIIMIHENKI – CUBIQIN TYÖHYVINVOINNIN PERUSPILARI
Cubiqilla on mitattu työhyvinvointia neljästi vuodessa kolmen vuoden ajan. Kyselyissä henkilöstöllemme tärkeimmäksi tekijäksi on noussut työyhteisön eli tiiminhengen merkitys. Väitteiden ”Autamme toisiamme” ja ”Tunnen olevani osa Cubiqin tiimiä” vastaukset ovat olleet keskiarvoltaan kolmen vuoden ajan 4,6-5,0 välissä asteikon ollessa 1-5. Tämän vuoden maaliskuussa kysyimme myös erikseen tekijöitä, jotka vaikuttavat työntekijöidemme yritykseen sitoutumisen taustalla. Lähes 90 % vastasi tällöinkin työpaikan vahvan yhteishengen ja ilmapiirin olevan se liima, joka pitää henkilön töissä Cubiqilla. Ja näin uskon asian olevan myös muissa yrityksissä. Kun koet olevasi tärkeä osa tiimiäsi, tiedät, että voit luottaa kollegoihisi, ja joskus jopa ystävystyt niin, että haluat viettää heidän kanssaan aikaa vapaallakin. Silloin työtäkin tehdään yhdessä ja kohti yhteistä tavoitetta.
YHTEISÖLLISYYDEN YLLÄPITÄMINEN ON JOKAISEN VASTUULLA
Nyt, kun emme voi kohdata toisiamme kasvokkain, on ensisijaisen tärkeää luoda kohtaamisia virtuaalisesti ja löytää keinoja tuoda ihmiset yhteen sekä muistuttaa siitä, että me olemme yhtä etkä sinä ole yksin, vaikka kotona oletkin. Uskon, että johdolla on tärkeä tehtävä yhteisön pilareiden tukijana, mutta vielä tärkeämpi tehtävä on meillä kaikilla työntekijöillä huolehtia siitä, että se yhteisö, josta fyysisesti lähdimme, on olemassa vielä kun palaamme. Ehkä jopa parempana kuin aiemmin.
Jätä siis Slackiin kirjoittelu joskus ja soita kollegallesi. Avatkaa videot suunnittelupalavereissa. Laita viestiä joskus vain kysyäksesi, miten työkaverillasi menee. Järjestäkää yhteisiä virtuaalikahveja tai after workkeja. Järjestäkää yrityksenä tilaisuuksia, johon tulevat kaikki. Muistakaa joskus myös niitä, joiden kanssa ette välttämättä työskentele päivittäin; lyhyetkin keskustelut piristävät päivää ja luovat yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Sinun viestisi, sanasi ja yhteydenottosi voivat merkitä jollekulle enemmän kuin uskotkaan. Ja sitä yhteisö tarvitsee; yksilöitä, jotka ymmärtävät, että yhdessä me olemme enemmän kuin yksin.
Lue alta, mitä teemme tiimihenkemme eteen käytännössä: