Muutaman kerran vuodessa pidettävä Qlik Masters Summit oli vaihteeksi verrattain lähellä Tukholmassa. Tämä sopikin yrityksellemme mainiosti, sillä Cubiq taistelee aktiivisesti ilmastonmuutosta vastaan esimerkiksi lentomatkoja lyhentämällä. Usein Masters Summitia varten on joutunut lähtemään rapakon taakse. Koulutuksen piti joukko pitkän linjan Qlik veteraaneja: Barry Harmsen, Rob Wunderlich, Oleg Troyansky ja Bill Lay. Hatunnosto heille!

Masters Summitissa on kyse Qlik-kehittäjien taitojen kartuttamisesta, kun perusteet ovat jo hanskassa. Tiedossa oli siis kolmen päivän tiukka koulutuspaketti datamallinnusta, skriptausta, visualisointia sekä suorituskykyoptimointia. Viimeisenä päivänä ehdittiin ottaa pintaraapaisu Qlikin API-rajapintojen hyödyntämisestä. Uutuutena järjestettiin myös kahden päivän jatkokoulutus, jossa syvennyttiin Qlikin API-rajapintoihin toden teolla. Itse otin osaa vain ensimmäisen kolmen päivän kattaukseen. Ehkäpä ensi vuonna aika on kypsä API-rajapinnoille.

 
Sen pidemmittä puheitta nostan tässä blogissa kolme mielestäni kovinta vinkkiä kehittäjille. Koko kurssin tarjoomasta nämä ovat vain kevyt pintaraapaisu. Kaikista aiheista voisi kirjoittaa kokonaisia kirjoja – tässä blogissa muistutetaan näiden olemassaolosta ja ohjataan tiedon lähteille.

Usein unhoitettu kehittäjän kaveri – Buffer load

Kehittäjänä olet ehkä törmännyt db-admineihin, jotka ovat huolissaan tietokannan tai -varaston suorituskyvystä. Tällä komennolla nopeutat latauksiasi ja säästät db-adminin hermoja kehityksen yhteydessä. Buffer-komento SQL-kyselyn alussa tallentaa tietokannasta haettavan datan välimuistiin automaattisesti. Jos sql-kysely ei muutu latausten välillä, niin data haetaan kannan sijaan automaattisesti tallennetusta qvd-tiedostosta.

Buffer-latausta voi käyttää myös tekstitiedostojen kanssa inkrementaalisesti. Tällöin Buffer (incremental) -komennolla ladataan vain uudet tiedostot, sekä uudet rivit olemassaolevista tiedostoista. Kätevä tähtilatauksessa.

Lue lisää buffer loadista:
Qlik Help – Buffer

Yleisavaimilla pääsy kaikille tasoille – Generic keys

Myyntijohtaja haluaa seurata myyntejä tavoitteita vasten – tuoteryhmittäin. Kehittäjä raapii päätään: Data on tuotetasolla! Mitä tehdä? Ei hätää, otetaan yleisavaimet käyttöön. Niiden avulla saadaan joustavasti luotua yhteys eri tasoisen datan välillä. Käytettäessä yleisavaimia tulee luoda linkkitaulu fakta- ja dimensiotaulun välillä. Tarkempi sovellustapa liittyy kuitenkin aina kuhunkin liiketoimintavaatimukseen ja tapaukseen.

Lue lisää yleisavaimista:
Qlik Community – Generic Keys

Räjäytä pullonkaulat – Maksimoi suorituskyky QS Document Analyzerilla

Onko miljardi riviä ja sata kenttää liikaa Qlikille? Kaatuuko skripti left joiniin? Viekö aggr-funktion käyttö kadotukseen? Todennäköisesti ei – jos sovelluksen datamalli, objektien laskennat sekä datan laatu ovat kunnossa. Tietysti suorituskykyä vaaditaan myös ympäristöltä – mikä tahansa nuhapumppu ei kelpaa.

Jos saat kunnian optimoida entuudestaan tuntematonta sovellusta, hyvä tapa saada yleiskuva suorituskykyä jarruttavista tekijöistä on analysoida sovellus QS Document Analyzerilla. Tämän sovelluksen Rob Wunderlich on meille kuolevaisille tuonut käyttöön täysin ilmaiseksi. Tällä sovelluksella muun muassa karsit turhat mutkat datamallista, sekä löydät turhat kentät ja raskaat laskennat.

Lue lisää Qlik Sense Document Analyzerista:
Qlikview Cookbook- QS Document Analyzer

 
Millaisia temppuja sinä osaat? Kerro some-postauksen kommenteissa!

Jos nämä kikat olivat jo entuudestaan tuttuja ja hallitset datamallinnuksen, kehittyneen skriptauksen sekä API-rajapinnat kuin pyörälläajon kauniina kesäpäivänä, niin ole yhteydessä. Etsimme senior-konsultteja joukkoomme!