Tämä blogipostaus on osa QlikWorld 2023:sta kertovaa blogisarjaa, jossa Cubiqin lead konsultti Fuki analysoi tapahtuman pääteemoja ja Qlikin markkina-asemaa. Sarjan muihin postauksiin pääset tekstin lopussa olevista linkeistä.

MARKKINAKATSAUS JA LOPPUPÄÄTELMÄT

Kehittäjän näkökulmasta olen innoissani. Vaikka mitään järisyttäviä ominaisuuksia ei nyt julkaistu, näen paljon Qlik SaaSin potentiaalia yritysten analytiikan nostamisessa uudelle tasolla ja pystyn perustelemaan Qlikin vahvuudet kilpailijoihin nähden.

Markkina-/kilpailuasetelmasta nähtynä tilanne ei ole yhtä hyvä. Markkinoiden konsolidaatio ja alustojen välinen kilpailu monimutkaistaa ja pidentää myyntisyklejä, mikä vaatisi suurempaa panostusta Qlikin omaan ja koko ekosysteemin myyntikyvykkyyteen etenkin Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Microsoftin ekosysteemin vahvuus tulee olemaan haaste, mutta Qlikin ainutlaatuinen asema puolueettomana ja kattavana alustana antaa kilpailuetua. Toisaalta markkinat ovat edenneet nopeastikin juuri siihen suuntaan mihin Qlik on viime vuodet panostanutkin: SaaS, lo-code ja augmented intelligence. Myös Data Mesh ja Decentralized Governance tuntuvat olevan yhä useampien huulilla, mutta Qlik ei vielä ole osannut profiloitua näiden trendien johtotähdeksi, vaikka sillä olisi siihen loistavat valmiudet.

Analytiikka-alustojen vertailu on vaikeaa ja monimutkaista, joten vaarana on, että asiakkaat valitsevat tutun oletusmarkkinajohtajan, elleivät keksi painavaa syytä poiketa valtavirrasta. Myyntiesitteitä vertaillessa tulee helposti olo, että kaikilta löytyy samat ominaisuudet vain hieman eri tavoin nimettyinä. Lukemattomien asiakasyritysten kanssa yli 15 vuotta toimineena olen kuitenkin nähnyt, kuinka suuria tuottavuusvaikutuksia alustaratkaisuilla on käytännössä, sillä ne vaikuttavat syvällisillä tavoilla toimintatapoihin, tiimien kokoon ja johtamiskulttuuriin.

QLIK ON PARAS AGILE DEVOPS -ANALYTIIKKA-ALUSTA MONIMUTKAISIIN TOIMINTAYMPÄRISTÖIHIN

Vaikka Agilesta ja DevOpsista ollaan alalla puhuttu vaikka kuinka pitkään, on silmiinpistävää, kuinka harvoin näitä periaatteita oikeasti toteutetaan yritysten data-arkkitehtuurin kehittämisessä. Qlikillä on mielestäni mahdollisuudet mullistaa markkinoita, kunhan se saa paremmin viestitettyä, kuinka Qlik SaaS on paras alusta toteuttaa Agile DevOpsia ei vain datan visualisointi- ja käyttöliittymäkerroksen vaan myös dataputkien, prosessiautomaation ja koneoppimisen kehittämisessä.
 


 

Gartnerin ”Top 10 Strategic Technology Trends for 2023” listan 5. sijalla on ”Platform Engineering”, ja siihen liittyvät monet viimeaikaiset meemit kuvastavat hyvin, kuinka DevOps ei ole vieläkään kovin laajalti käytössä. Qlikin rajapinnat ja automaatiot tarjoavat siihen(kin) loistavat välineet!
 

Tämä blogi on osa Cubiqin QlikWorld 2023 -blogisarjaa, jonka muihin osiin pääset alla olevista linkeistä:

1. Kolme kovaa: alusta (platform), integraatiot ja tekoäly (johdanto, tämä postaus)

2. Miksi Qlik osti Talendin?

3. Mitä uusia mahdollisuuksia Qlikin integraatiot tarjoavat?

4. Miten tekoäly muuttaa analytiikkaa?

5. Markkinakatsaus ja loppupäätelmät