Tämä blogipostaus on osa QlikWorld 2023:sta kertovaa blogisarjaa, jossa Cubiqin lead konsultti Fuki analysoi tapahtuman pääteemoja ja Qlikin markkina-asemaa. Sarjan muihin postauksiin pääset tekstin lopussa olevista linkeistä.

MITÄ UUSIA MAHDOLLISUUKSIA QLIKIN INTEGRAATIOT TARJOAVAT?

Power BI:hin verrattuna Qlik on pilviriippumaton (cloud-independent) ja tukee siten kaikkia suuria pilvialustoja tasapuolisesti on-premise/hybrid-arkkitehtuurin ohella. Tällä voi olla jatkossa hyvinkin suuri merkitys, sillä sitä mukaa, kun Microsoft on yllättävänkin menestyksekkäästi laajentanut reviiriään moneen suuntaan, sitä vahvempia vastareaktioita on markkinoilla odotettavissa. Tällaisen uskottavan vaihtoehdon tarjoaminen vaatii kuitenkin mahdollisimman kattavat integraatiot, joten Qlik tarttui toimeen ja julkisti 1. maaliskuuta (eli jo ennen Talend-yrityskauppaa) Connector Factoryn, joka on sekä uusi tiimi että teknologia, jolla toteutetaan yli 100 uutta konnektoria vielä tämän vuoden aikana.

Qlik SaaSin uusi Direct Query -toteutus julkistettiin myös jo aiemmin, mutta QlikWorldissa pääsin työpajassa kokeilemaan sitä ensimmäistä kertaa ja se näytti oikeasti toimivalta! Olin yllättynyt, että se tukee myös suurinta osaa set-analyyseistä, ja tuettuja kantoja on jo sangen kattava määrä: MS/Azure SQL, PostgreSQL, Snowflake, Databricks, Google BigQuery ja Amazon Redshift. Laskennoissa on myös mahdollista käyttää eri lähdekantojen erityisfunktioita, esim. Snowflaken reilusta 500:stä funktiosta on Qlikissä käytettävissä vajaat 400.
 


Direct Query:n avulla voit myös käyttää tietokannan tarjoamia erityisfunktioita Qlikin laskentakaavoissa, kuten yo. esimerkissä Snowflaken st_distance-funktiota.

Integraatioiden parantaminen ei rajoitu vain datalatauksiin ja laskentoihin: Qlik App Automationiin tulee jatkuvasti lisää tuettuja rajapintoja. Yksi merkittävä laajennus siihen on Platform Operations, jolla voi automatisoida kaiken Qlikin management consolessa tehtävän, jopa kokonaan uuden tenantin luomisen ja konfiguroinnin (vrt. Infrastructure-as-Code). Automaatioiden hallintaan, Reporting-palveluihin, erilaisten REST-rajapintojen ja autentikointiprotokollien tukeen on myös odotettavissa nopeaa kehitystä.

Selainten tiukentuvien tietoturvakäytäntöjen aiheuttama 3rd party cookie -autentikointiongelma on vaikeuttanut mashupien käyttöä Qlik SaaSissa, mutta tähän on luvattu pian ratkaisu. Toisaalta Qlikiin on tehty monia parannuksia, joiden avulla mashupien ja extensioiden käyttötarvetta voidaan vähentää, kun natiiviobjekteilla (etenkin uusi filterpane ja layout container) ja uusilla sheet-asetuksilla saadaan toteutettua yhä näyttävämpiä, pikselintarkkoja näkymiä, jotka sopivat mainiosti subscription-toiminnolla tilattaviksi Powerpointeiksi.

Omissa projekteissani olen käyttänyt Qlik Automationia esim. lähettämään uusia hyvityslaskuja toiminnanohjausjärjestelmään monimutkaisen bonuslaskentamallin tulosten perusteella ja tunnistamaan avainsanat, käsitteet ja sentimentit tweeteistä Expert.ai-palveluun integroitumalla. Erilaiset writeback-mahdollisuudet, tekoälyn nopea kehitys ja SaaS lo-code-integraatiot tarjoavat huimia mahdollisuuksia Qlikin tuomiseen saumattomaksi osaksi liiketoimintaprosesseja. Ei ihme, että Gartner puhuukin jo hyperautomaation aikakaudesta.
 


Myös Las Vegas uskoo integraation voimaan: saman pääkadun varrelta löytyvät mm. Sfinksi, Eiffelin torni, Empire State Building ja vapaudenpatsas!
 

Tämä blogi on osa Cubiqin QlikWorld 2023 -blogisarjaa, jonka muihin osiin pääset alla olevista linkeistä:

1. Kolme kovaa: alusta (platform), integraatiot ja tekoäly (johdanto, tämä postaus)

2. Miksi Qlik osti Talendin?

3. Mitä uusia mahdollisuuksia Qlikin integraatiot tarjoavat?

4. Miten tekoäly muuttaa analytiikkaa?

5. Markkinakatsaus ja loppupäätelmät