Tämä blogipostaus on osa QlikWorld 2023:sta kertovaa blogisarjaa, jossa Cubiqin lead konsultti Fuki analysoi tapahtuman pääteemoja ja Qlikin markkina-asemaa. Sarjan muihin postauksiin pääset tekstin lopussa olevista linkeistä.

MIKSI QLIK OSTI TALENDIN?

Viime vuodet ovat olleet vahvan konsolidaation aikaa analytiikkamarkkinoilla: sekä konsultointi- että järjestelmätoimittajien koko on kasvanut huomattavasti yrityskauppojen myötä, ja myös asiakasyritysten sisällä tehdään ostopäätöksiä yhä keskitetymmin ja suurempina kokonaisuuksina, eikä kilpailutuksissa enää haeta yksittäistä business intelligence tai visualisointityökalua vaan data- ja analytiikka-alustaa. Qlikin keskeisin kilpailija ei enää ole Power BI vaan Microsoft 365 ja koko Azure stack, jolloin ylivertainenkaan ”in-memory associative engine” ei enää riitä kilpailuvaltiksi.

Qlikillä on siis ollut kiire kasvaa uskottavaksi ja kattavaksi alustaksi, ja jälkeenpäin katsottuna tässä on onnistuttu ihmeen hyvin: etenkin vanhempiin yrityskauppoihin (NPrinting, NodeGraph) verrattuna Qlik on onnistunut selvästi paremmin uudemmissa yrityskaupoissaan (Blender eli App Automation ja BigSquid eli AutoML). Merkittävä edellytys tuotteiden nopealle integraatolle on niiden SaaS-pohjaisuus ja panostus rajapintoihin, mikä onneksi pätee myös Talendiin.


Ready, set, go! Kaikki valmiina Qlik-huumaan!

EPÄONNISTUESSAAN NÄIN SUURI YRITYSKAUPPA VOISI JOPA MUODOSTUA KOHTALOKKAAKSI QLIKILLE

Moni oli silti ihmeissään, kun Qlik julkisti alkuvuonna ostavansa Talendin: kyseesssä on sekä työntekijämäärältään että valuaatioltaan Qlikin kokoluokkaa oleva yritys, joka pitkälti kilpailee Qlik Data Integrationin kanssa. Epäonnistuessaan näin suuri yrityskauppa voisi jopa muodostua kohtalokkaaksi Qlikille, joten yksi tärkeimmistä tavoitteistani oli ottaa siitä tarkemmin selvää. Toki on vielä liian aikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä, mutta voin ilokseni todeta monia syitä optimismiin:

1. Osallistuin Talend Stitch -työpajaan, jossa täysin nollasta aloittavat osallistujat konfiguroivat sujuvasti tunnissa lähes reaaliaikaisen inkrementaalisen replikoinnin Shopifyn datoille Snowflakeen. Molemmat ovat SaaS-tuotteita, ja Talend Stitch on oikeasti niin helppokäyttöinen no-code-palvelu, ettei vaadi yhtään tietokantaosaamista. Kävin vastaavissa demoissa kun Qlik osti Attunityn, ja nekin olivat vakuuttavia, mutta niitä katsoessa ei itselläni tullut mieleenkään, että olisin Qlik-kehittäjänä ottanut niitä haltuuni toisin kuin Talendin kanssa!

2. Transformaatioita varten Talendilla on muita (lo-code) tuotteita, mutta Qlikin kannalta on äärimmäisen hyödyllistä pystyä luomaan nopeasti Datalake, jossa on vain automaattisesti tehty tarvittavat datatyyppimuunnokset (hienona lisänä json-rakenteiden automaattinen purkaminen alitauluiksi!). Vähintäänkin tällä saa vastattua tavallisimpaan vastalauseeseen: ”Qlikillä on ehkä nopea tehdä datalataukset, mutta sitten dataa ei saa jaettua”. Talendille löytyy jo nyt Qlik App Automation -tuki, joten ainakin Qlik Cloudissa saisin yksin helposti tehtyä koko data pipelinen niin, että syntyy Datalake, ja Qlikissä transformoidut faktarivit saa tarvittaessa helposti kirjoitettua takaisin esim. parquet-tiedostona tai Snowflaken tauluna jaettavaksi.

3. Keskeinen ja kasvava haaste yrityksille on monimutkaisten dataputkien hallinta ja siihen liittyvät datalaatuongelmat. Qlik on hienosti panostanut datan hallintaan (data governance ja observability), ja Talend täydentää sitä oivallisesti omilla työkaluillaan: Gartner on valinnut sen leaderiksi sekä data integration- että data quality magic -nelikentissä.

4. Jos vertailee yksittäisiä ominaisuuksia, kaikista kilpailevistakin platformeista varmaan löytyy vastineensa. Qlik ja Talend ovat mielestäni kuitenkin eniten SaaS- ja lo-code-pohjaisia, mikä mahdollistaa Data Mesh- / DevOps-toimintamallin kattamaan koko datan arvoketjun itsenäisesti ja ketterästi toimivien tiimien omistukseen. Tällä vältetään keskitetyn, massiivisen ja monikerroksisen EDW:n / Data Vaultin muutosten ja debuggaamisen hitaus ja toisaalta self-service-käyttöliittymäkerroksen ajan myötä hallitsemattomaksi käyvä ylläpitoviidakko.
 


Las Vegasin Mandalay Bay -hotelli tarjosi huikeat puitteet nelipäiväiselle tapahtumalle.

TALEND JA QLIK TÄYDENTÄVÄT TUOTTEINA ERINOMAISESTI TOISIAAN

Talend ja Qlik täydentävät siis tuotteina erinomaisesti toisiaan. Kauppasummaa ja muitakaan taloudellisia tunnuslukuja ei kerrottu, mutta paljon voidaan päätellä siitä, että Qlik osti Talendin eikä toisin päin. Kun molemmat yritykset omistaa Thoma Bravo, jolla on täydellinen näkyvyys kummankin liiketoimintaan ja joka on kummastakin aikoinaan maksanut reilusti yli 2 miljardia dollaria, voin hyvin uskoa Qlikin CEO:ta, kun hän viime aikaisista irtisanomisista huolimatta korostaa Qlikin hyviä talousnäkymiä eikä pidä mitenkään kiireellisenä edetä jäissä olevan IPO:n suhteen.

Hyvästä itseluottamuksesta ja pitkäjänteisyydestä kielii sekin, että näyttävien uusien ominaisuuksien sijaan Qlik on viime aikoina ennemminkin panostanut vähemmän näkyviin mutta kehittäjien ja alustan toimivuuden näkökulmasta tärkeisiin ominaisuuksiin, kuten Qlik-sovellusten versionhallintaan ja tukeen yhtäaikaisille kehittäjille (latausskriptien automaattinen checkin/checkout julkaistiin toukokuussa, tulossa myös UI sheeteille) sekä koko UI-kerroksen tehostamiseen korvaamalla vanha Angular-pohjainen toteutus Reactilla.

Talend-yrityskauppa lisää siis ainakin paperilla Qlikin uskottavuutta erityisesti datakerroksen kehittämisen pullonkaulojen ja datalaatuongelmien ratkaisemisessa. Vaikka alustojen yhdistämisessä on varmasti paljon tekemistä ja haasteita, myös onnistumisen edellytykset ovat vahvoja.
 


Kuva Talendin esityksestä ”Introduction to Modern Data Management”. “Data quality and governance” ovat itse asiassa nytkin jo Qlikin vahvuuksia, jos vertaa Power BI- ja Tableau -toteutuksiin. Tältä osin Talend auttaa entisestään vahvistamaan Qlikiä sekä markkinaviestinnän että teknologian osalta.
 

Tämä blogi on osa Cubiqin QlikWorld 2023 -blogisarjaa, jonka muihin osiin pääset alla olevista linkeistä:

1. Kolme kovaa: alusta (platform), integraatiot ja tekoäly (johdanto, tämä postaus)

2. Miksi Qlik osti Talendin?

3. Mitä uusia mahdollisuuksia Qlikin integraatiot tarjoavat?

4. Miten tekoäly muuttaa analytiikkaa?

5. Markkinakatsaus ja loppupäätelmät