QlikWorld järjestettiin huhtikuussa pitkästä aikaa livenä rapakon toisella puolella. Tunnetun sanonnan mukaan ”mitä tapahtuu Vegasissa, jää Vegasiin”, mutta saatiin Vegasista tuliaisiakin. Qlikin tuotestrategia ja R&D ovat selvästi hyvällä mallilla, ja pitkäjänteiset panostukset alustaan, integraatioihin ja tekoälyyn ovat kiitettäviä. Myös viimeaikainen Talend-yrityskauppa lisää ainakin paperilla Qlikin uskottavuutta, mutta vielä jää nähtäväksi käytännön toteutuksen onnistuminen. Parannettavaa löytyy sen sijaan myyntistrategiasta ja markkinointiviesteistä etenkin Yhdysvaltojen ulkopuolella. Lue lead konsulttimme Fukin analyysi QlikWorldin keskeisistä teemoista ja Qlikin markkinatilanteesta.

KOLME KOVAA: ALUSTA (PLATFORM), INTEGRAATIOT JA TEKOÄLY

Lähdin Las Vegasiin suurin odotuksin. Matka olisi pitkä ja intensiivinen, mutta edellinen Qlikin vastaava tapahtuma Dallasissa 2019 oli antoisa, ja Qlikin tuotekehitys on sen jälkeen vain kiihdyttänyt tahtia. Myös puitteet olisivat nyt kohdillaan: Vegasin 24/7 neonvalot ja suuruudenhulluus toisivat lisämausteensa, ja livetapahtumat ovat olleet perin harvassa pandemiavuosina. Tämä olisi loistava tilaisuus tunnustella Qlik-ekosysteemin pulssia, kun paikalle kokoontuvat tärkeimmät partnerit ja asiakkaat ympäri maailman. Iso osa antia tulisivat olemaan epämuodolliset keskustelut niin konferenssikeskuksen käytävillä, kasinoiden välkkeessä, (teko)rantapalmujen alla kuin yökerhojen baaritiskillä.

Viimeisenä iltana uudenkarhean Allegiant-stadionin viheriöllä kuulostelin etenkin eri partnerien fiiliksiä konferenssin annista, ja moni tuntui olleen hieman pettynyt. Mitään mullistavia julkistuksia ei ollut nähty, erilaisia sessioita oli paljon mutta laatu oli vaihtelevaa, ja osassa workshopeissa oli myös teknisiä ongelmia. Jäisikö tästä lopulta muuta kotiinviemistä kuin selfiet Grand Canyonilta? Ja mikä tärkeämpää: ovatko Qlikin innovaatiot ehtymässä? Aiempien vuosien Beyond Dashboard ja Active Intelligence -konseptien rinnalla tämän vuoden CEO-keynote jäi hyvinkin haaleaksi.
 


Noin 2 miljardia maksanut Allegiant-stadion tuo Super Bowlin Vegasiin vuonna 2024 ensimmäistä kertaa. Tänä iltana maalipotkun teki mm. Cubiqin Quarterback Mikko Aimo!
 

Yllätyksetöntä kattausta osasin kuitenkin ennakkoon jo aavistella, sillä Qlikin johto on ollut kuluneena vuonna ylityöllistetty: listautumisannin valmistelu ja keskeyttäminen sekä irtisanomiset Yhdysvaltain nopeasti heikentyneeseen taloustilanteen takia, Talend-yrityskauppa ja ChatGPT:n läpimurto. Säälimättömät markkinat eivät sinänsä selityksistä piittaa, mutta itse en näe syytä huoleen.

Paradoksaalisesti Qlikin vahvuus oli myös yksi suurimmista syistä, miksi QlikWorld 2023 ei virallisten julkistusten puitteissa ollut kummoinen: nykyään Qlik julkaisee koulutusvideoita, webinaareja ja uusia ominaisuuksia Qlik SaaSiin lähes viikoittain, joten QlikWorldiin jää vähemmän täysin uutta kerrottavaa. Qlikin visio ja ominaisuudet ovat myös jo sen verran kattavia, että uusien mullistusten sijaan asiakkaat hyötyvät eniten olemassa olevan toiminnallisuuden hiomisesta ja käyttöönoton helpottamisesta, ja näissä on ilo todeta, että tuotekehitys toimii hyvin ja sen painopistealueet ovat hyvin perusteltuja.

Keynote-puheenvuorojen ja demon perusteella tämän vuoden pääteemoja ovat alusta (platform), integraatiot ja tekoäly. Lue alta johtopäätökseni näistä teemoista ja markkinatilanteesta: mitä Qlik mielestäni tekee oikein ja missä sen pitäisi vielä parantaa.

1. Kolme kovaa: alusta (platform), integraatiot ja tekoäly (johdanto, tämä postaus)

2. Miksi Qlik osti Talendin?

3. Mitä uusia mahdollisuuksia Qlikin integraatiot tarjoavat?

4. Miten tekoäly muuttaa analytiikkaa?

5. Markkinakatsaus ja loppupäätelmät

Tämä blogi on osa Cubiqin QlikWorld 2023 -blogisarjaa, jonka muihin osiin pääset yllä olevista linkeistä.
 

Cubiqin edustus QlikWorld 2023:ssa. Kuvassa vasemmalta Fuki, Mikko, Arto ja Vesa.