Uratarinat

#wearecubiq

Phuoc “Fuki” Tran Minh

LEADKONSULTTI

Diplomi-ihmettelijä

Data-analytiikassa voin yhdistää hyvin sekä teknistä että liiketoimintaosaamista, ja hurahdinkin siihen täysillä 15 vuotta sitten, kun tutustuin Qlik-alustaan.”

Olen Fuki, diplomi-ihmettelijä, ja pyrin pitämään identiteettini kevyenä ja mieleni avoimena

Tulin 6-vuotiaana Vietnamista pakolaisena Suomeen ja vartuin Pohjois-Helsingin lähiöissä, missä tälläkin hetkellä asun. Muutamia vuosia asuin myös Laosissa ja Vietnamissa, kun olimme vaimon kanssa vuorotellen komennuksella kehitysyhteistyöprojekteissa. Uravalintoja tehdessä olin kiinnostunut sekä tekniikasta että liiketoiminnasta, joten päädyin Otaniemeen opiskelemaan yritysstrategiaa ja ohjelmistojärjestelmiä. En ole ikinä välittänyt titteleistä, mutta Tommy Hellsten kuvaili hiljattain itseään ”diplomi-ihmettelijäksi”, ja sitä kautta olen kyllä ylpeästi DI. Nuoruuden löytöretkillä kävin myös yliopistolla suorittamassa sivuaineen filosofiasta, ja nykyäänkin on kiva pohdiskella kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Aloittanut Cubiqilla

2016

Toimipiste

Helsinki/etänä

Pidän monipuolisesta työstä, jossa voi toisaalta painiskella monimutkaisten käsitteiden parissa ja toisaalta saada aikaan konkreettisia lopputuloksia

Data-analytiikassa voin yhdistää hyvin sekä teknistä että liiketoimintaosaamista. Hurahdin siihen täysillä 15 vuotta sitten, kun tutustuin Qlik-alustaan, joka mahdollistaa huikean tehokkaat analytiikkaprojektit: pystyn sen avulla hoitamaan kaiken raakadatan lukemisesta, yhdistelystä ja mallintamisesta hyvinkin monimutkaisia laskentoja ja visualisointeja sisältävien käyttöliittymien toteutukseen ja pääsen työssäni myös sparraamaan asiakkaita liiketoimintamittareiden määrittelyissä ja analytiikkatyökalujen käytettävyyssuunnittelussa sekä käyttöönotossa.

Tällä hetkellä olen esimerkiksi mukana ison pörssiyrityksen tietokantamigraatiohankkeessa, jossa säästetään vuositasolla kuusinumeroisia lukuja siirtymällä on-premise-Oraclesta pilvipohjaiseen Snowflakeen. Samalla kehitän data-arkkitehtuuria eli siivoan vuosien varrella rönsyilleitä epäoptimaaleja datalatausketjuja ja tarjoan tehokkaita välineitä datan validointiin. Tämän lisäksi meneillään on useampia pienempiä ja tyypillisempiä hankkeita, joissa suunnittelen ja toteutan erilaisia käyttöliittymiä esim. materiaalivirtojen visualisointiin tai talousennusteiden tekemiseen ja budjettien seurantaan.

Juuri nyt on innostavaa nähdä monissa yrityksissä nopeaa siirtymistä SaaSiin (Software as a Service) sekä yleisesti että Qlikin osalta, jolloin IT-hallinto yksinkertaistuu ja on helpompaa hajauttaa päätösvaltaa liiketoimintayksiköille. Tämä puolestaan johtaa ketterämpään uudistumiseen ja nopeampiin innovaatioihin. Samalla IT-hallinnon rooli muuttuu kaikkien IT-järjestelmien hallitsijasta liiketoimintayksiköiden valmentajaksi.

Korkealentoisten ja monimutkaisten analyysien ja mallinnusten lisäksi pääsen myös tekemään töitä kädet savessa ja toteuttamaan sovelluksia, joita iteroidaan tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa, jolloin pääsen näkemään heidän työtään ja sovellustemme vaikutuksia hyvinkin konkreettisella tasolla. Palkitsevinta on nähdä asiakkaan innostus etenkin silloin, kun on onnistunut keksimään uudenlaisia, asiakkaan odotukset ylittäviä ratkaisuja. Asiakasprojektien ohella toimin Cubiqilla Qlik-teknologiavastaavana eli pysyttelen ajan tasalla trendeistä ja uusista toiminnallisuuksista, joiden pohjalta kehitän konsulttiemme kanssa malliratkaisuja ja toimintatapoja (”Cubiq Way”).

Cubiqin yhtenä perustajana pääsin vaikuttamaan työkulttuurin kehittämiseen

Olin mukana perustamassa Cubiqia ja itselleni oli alusta asti tärkeää, että meillä on hyvin rento ja epämuodollinen kulttuuri ja asioista voi kenen kanssa tahansa puhua suoraan titteleistä välittämättä. Tärkeää on myös hyvä työilmapiiri, jossa työntekijöistä aidosti välitetään, apua kysytään ja annetaan kernaasti. Tästä syntyy luottamuksen ilmapiiri ja vahva tiimihenki, jolloin vaikeitakin kysymyksiä uskalletaan avoimesti esittää ja ongelmia päästään ajoissa yhdessä korjaamaan. Cubiqin synttäri-, kesä/syys- ja joulujuhliin on aina ollut mukava osallistua, ja niissä on edelleen tosi lämmin ja välitön tunnelma, vaikka väkimäärä on kymmenkertaistunut firman ensimmäisistä juhlista, joten niistä riittää paljonkin hauskoja muistoja.

Ehkä mieleenpainuvimpia ovat kuitenkin hetket, kun uskaltautuu ns. mukavuusalueensa ulkopuolelle (mikä on itselleni harvinaista, sillä enimmäkseen fokusoin omiin vahvuuksiini) ja kokee silti onnistuneensa.

Introverttinä puheiden pitäminen on aina tuntunut raskaalta, mutta viime kesänä innostuin Brene Brownin Dare to Lead -kirjasta, ja usean yhteensattuman seurauksena jotenkin ilmoittauduin vapaaehtoiseksi pitämään koko henkilöstölle puhetta kirjaan liittyvistä teemoista: toisaalta unelmien ja inspiraation merkityksellisyydestä, toisaalta ylhäältä tuputetun hypetyksen vaaroista sekä keskeneräisyyden, nöyryyden tunteiden ja aitojen kohtaamisten tarpeellisuudesta.

Kirjan oppien mukaisesti heittäydyin toimeen, koska koin asian tärkeäksi, enkä siksi, että olisin ollut vakuuttunut omasta onnistumisestani. Yllätyksekseni sain kuitenkin paljon myönteistä palautetta ja oli rohkaisevaa, kuinka monet kollegat arvostivat sanomaani ja palasivat siihen vielä päiviä myöhemmin, eivätkä esiintymistaitojeni puutteet tuntuneet haittaavan.

Ajatustyön vastapainona rentouttavat huvit

Tykkään pohdiskella kaikenlaista ja olen äänikirjojen ja podcastien suurkuluttaja; erityisen rentouttavaa on kesäiltana lähteä rauhalliselle pyörälenkille äänikirjan kanssa. Vastapainona ajatustyölle rentoudun myös draamasarjojen, kuten This Is Us, parissa ja olen oman olohuoneeni karaokesankari. Viime vuosina olen saanut tyttäreni ja veljenpoikani innostumaan sulkiksesta, ja koitan nyt pysyä kunnossa, jotta pärjäisin heille vielä pitkään. Veljenpojalle yleensä jo häviän, mutta toivon mukaan pysyn tyttären vauhdissa vielä pari vuotta. Toisaalta on hienoa nähdä, kuinka nopeasti hän edistyy! Muutenkin tykkään mailapeleistä, kuten tenniksestä ja pingiksestä, vaikka taitojeni puolesta sovellun lähinnä penkkiurheilijaksi.

Avoimet työpaikat

Muut uratarinat

Muut uratarinat