Cubiq täyttää tällä viikolla neljä vuotta. Juhlat on peruttu. Toimintaympäristömme on muuttunut muutamassa viikossa kertarysäyksellä enemmän kuin viimeisen neljän vuoden aikana. Silti suurimmat muutokset ovat edessä lähiviikkojen ja -kuukausien aikana. Lue toimitusjohtajamme Mikko Pekkalan näkemys, mitä merkitsee olla nelivuotias yritys juuri tällä hetkellä.

STARTUPISTA TAAPEROIKÄISEKSI

Cubiqin neljä ensimmäistä vuotta ovat kuluneet nopeasti, ja paljon on ehtinyt tapahtua matkan varrella. Kaivelin alussa tehtyjä liiketoimintasuunnitelmia ja strategiakalvoja. Ei löytynyt. Myös hallituksen toimittamat strategiaohjeistukset minulle toimitusjohtajana näyttävät kadonneen. Vähän on suunniteltu mutta paljon on silti saatu aikaan.

Itse näen, että usein kuulemani toteamus ”hyvin suunniteltu on kokonaan tekemättä” on ainakin tällä Cubiqin startup-taipaleella ollut täysin oikeassa. Yrityksen alkumetreillä fokus pidettiin kahdessa asiassa: henkilöstössä ja asiakkaissa. Kun ensimmäiset henkilöt rekrytoitiin, pyrittiin heistä huolehtimaan, välittämään ja varmistamaan, että mielekästä tekemistä riittää. Unohdettiin henkilöstöstrategiat ja organisaatiomatriisit. Kun ensimmäinen asiakas saatiin, ei alettu heti hakea seuraavaa, vaan pidettiin huolta, että se ensimmäinen on tyytyväinen ja tykkää palvelustamme. Laitettiin täysi fokus siihen, että asiakkaasta saadaan hyvä referenssi.

Toki matkan varrella kehittämisen tarve on kasvanut, kun vähitellen perinteiset nopeasti kasvavan yrityksen haasteet, kuten tiedonkulku ja yhteisten toimintatapojen puuttuminen, ovat tulleet Cubiqillakin valitettavan tutuiksi. Kaikkea ei olla pystytty korjaamaan, mutta on ollut ilo huomata, että asioita saadaan kyllä kehitettyä. Kunhan vain ei tavoitella taivaita tai yritetä korjata kaikkea kerralla.

Emme tiedä vielä, kuinka dramaattiset vaikutukset käsillä olevalla koronakriisillä on Cubiqin liiketoimintaan ja kuinka tästä selvitään. Seurantaa, ennustamista, skenariointia ja suunnitelmallisuutta tullaan tarvitsemaan varmasti paljon. Uskon kuitenkin, että tärkeintä kriisin keskellä on, ettemme lähde harhailemaan valitsemaltamme polulta. Luovimme voittajina kriisin läpi, kun keskitymme siihen tärkeimpään: miksi Cubiq on olemassa ja mihin Cubiq on menossa.

SUUNTAVIIVAMME

Keskitymme rajattuun määrään asiakkaita. Ainoastaan näin kykenemme takaamaan asiantuntevan huippuluokan palvelun jokaiselle asiakkaallemme sekä henkilökohtaisen vuoropuhelun asiakkaidemme kanssa. Konsultointitalon on mahdollista ylläpitää vain rajallinen määrä todellisia kumppanuuksia. Konsultointi vaatii läsnäoloa ja henkilökohtaisten suhteiden ylläpitoa. Haluamme mieluummin 3 uutta asiakasta per vuosi kuin 30 per vuosi.

Olemme konsultointitalo, emme tuotekehitystalo. Osaamme konsultoinnin ja laitamme kaikki paukut siihen, että osaamme sen jatkuvasti paremmin. Moni konsultointitalo näkee tuotekehityksen mahdollisuutena isoihin katteisiin ja kansainvälistymiseen. Niin mekin, mutta haluamme kuitenkin pitää oman fokuksemme ydinliiketoimintamme eli konsultoinnin kehittämisessä.

Haluamme kasvaa kokonaisvaltaiseksi analytiikkataloksi. Moni asiakas tuntee meidät näyttävistä visuaalisista dashboardeista. Näiden taakse piiloutuu kuitenkin huima määrä teknologiaa ja ratkaisuja, joiden avulla tieto saadaan asiakkaidemme yhä moninaisimmista järjestelmistä yhä nopeammin hyödynnettäväksi monikäyttöisemmille dashboardeille ja muihin analytiikkaratkaisuihin. Haluamme olla yhä parempia tässä kokonaiskuvassa, jotta pystymme tulevina vuosina tuottamaan asiakkaillemme tehokkaammin hyödyllisiä ja kokonaisvaltaisia analytiikkaratkaisuja.

Ja sitten yläpilvistä takaisin reaalimaailmaan. Joku tuolla kolkuttelee etäkonttorin ovella, joko lapset tai korona. Elämme haasteellisia aikoja, mutta uskon, että elämme myös erittäin opettavaista ja palkitsevaa aikaa. Usko on kova, että tästä kriisistä selvitään ja noustaan entistä vahvempana. Ja aivan varmasti isoa kokemusta rikkaampana, mitä voidaan hyödyntää tulevissa nousuissa ja laskuissa. Uskon, että vuoden päästä juhlitaan viisivuotiasta Cubiqia taas isolla porukalla. Ja sillä kerralla meillä on hyvä syy juhlia tuplasti normaalia isommin.

Cubiq on perustettu 1.4.2016, joten täytämme keskiviikkona 4 vuotta. Hyvä me!

 

 

Katso täältä, millaisia kasvoja huippuporukkaamme kuuluu, ja miksi Cubiq on yksi Suomen parhaimmista työpaikoista.