Perheen ja työn yhdistäminen on ehkä ajankohtaisempi aihe kuin koskaan aiemmin. Cubiqin toimistopäällikkö Salla tarjoilee klassikon omilla kokemuksillaan höystettynä.

TYÖNTEON JOUSTAVUUS TAKAA MIELEKKÄÄN ARJEN

Miten yhdistää kiireinen arki ja vaativa työ? Siinäpä kysymys, jota monet ovat varmasti joutuneet miettimään viime aikoina. Kun koti on toimittanut myös työpaikan virkaa ilman tuttuja toimiston rutiineja tai kanssakäymistä työkavereiden kanssa, on arki todella täytynyt suunnitella uudelleen. On vaikea pitää yllä työminää, kun lapset huutavat pyyhkimään kesken tärkeän palaverin tai lähettelevät hämäriä pikaviestejä työkavereille Slackissa, kun olet hetkeksi poistunut koneen ääreltä hakemaan kahvia.

 

 

Uskoisin, että moni meistä on tämän kevään aikana joutunut kamppailemaan erilaisten haasteiden kanssa. Arjen rakentaminen itsensä näköiseksi työn ja kodin paineessa voi olla kuluttavaa. Onnistuakseen tämä vaatii itsensä johtamisen taitojen lisäksi myös mahdollistavan ympäristön, jossa on sekä vapaus toteuttaa että työyhteisön tai tiimin tuki. Olen ollut onnekkaassa asemassa ja saanut rakentaa oman perheeni arjen meidän näköiseksemme. Saan tehdä osa-aikaista työtä ja olla silti vielä kotona. Näin voin pitää huolta omasta jaksamisestani ja silti kehittää itseäni myös ammattilaisena.

HAASTEIDEN TAKLAUS EDELLYTTÄÄ JATKUVAA UUDEN OPPIMISTA

Olin ollut melkein vuoden poissa töistä, kun helmikuussa palasin takaisin tuttuun arkeen toimistolle. Toki nykypäivän työelämään kuuluvasti melkein kaikki oli muuttunut: toimintamme laajentunut toiseen kerrokseen (ja yhteen uuteen kaupunkiin), oma roolini vaihtunut sekä uusia työkavereita tullut runsaasti lisää. Yhteisö ja hyvä meininki kuitenkin paljastivat, että takaisin on tultu. Enkä olisi voinut olla onnellisempi. Tiesin, että työni on hallittavissa ja tukea on aina saatavilla. Toisin on kotona. To do -lista on loputon, vaikka annat itsestäsi 100% ja vähän päälle, et koskaan ole tarpeeksi. Joudut taklaamaan monet päivän haasteet itsenäisesti, eikä loputtomat sparrailut vauva.fi -sivuston täydellisten vanhempien kanssa auta selvittämään, miksi juuri meidän vauvamme vaativat huomiota keskellä yötä ja joka toinen tunti.

 

 

Työ ja vapaa-aika eivät ole enää kaksi erillistä asiaa, vaan molemmissa opittuja taitoja on saanut ja pitänytkin hyödyntää arjen pyörityksessä. Vai miltä kuulostaa sellaiset taidot kuin suunnitelmallisuus ja ketterä suunnanvaihto, (yllättävien) haastavien tilanteiden ratkaisu luovasti, vastoinkäymisten kohtaaminen, sinnikkyys, (loputon) kärsivällisyys, omien mokien myöntäminen, onnistumisista iloitseminen ja jatkuva oppiminen sekä itsensä kehittäminen.

OMAT VINKKINI YHDISTÄÄ ARJEN KAAOS HALLITTAVAKSI KOKONAISUUDEKSI

1. Mieti, mikä on sinulle tärkeää.
Mistä saat energiaa? Mikä juuri sinua motivoi? Mikä voisi auttaa sinua kohti parempaa arkea?

2. Ota ajatuksesi rohkeasti puheeksi esimiehesi kanssa ja esitä suunnitelmasi siitä, miten voisitte edetä kohti sinulle sopivampaa arkea.
Etätyö, osa-aikainen työ, opiskelu työn ohessa, mikä vaan! Unelmoi rohkeasti.

3. Nauti matkasta!
Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen juuri sinulle sopivaksi kokonaisuudeksi antaa varmasti energiaa arkeesi.

 

 

Monikkoperhevalmennuksessa meitä kehotettiin menemään sieltä, missä aitaa ei ole. Tätä ajatusta olen noudattanut päivittäin, sillä se tuo armollisuutta omaan tekemiseen. Kaikkea ei tarvitse suorittaa 100% päivittäin. Joskus 60% riittää ihan yhtä hyvin. Minulle on ollut tärkeää saada sovitettua työ ja perhe meille sopivalla tavalla, sillä sanonta ”Päivät ovat pitkiä, mutta vuodet ovat lyhyitä” ei voisi olla enempää tosi.

 

Lue myös konsulttimme Janin kokemuksia vauva-arjen yhdistämisestä etätöihin Espanjassa:

 

Etätöitä Espanjassa