Mikään ei ole niin turhaa kuin investoinnit uusiin datatyökaluihin, joita kukaan ei osaa käyttää. Liian moni organisaatio unohtaa työntekijöidensä datalukutaidon tärkeyden keskittyessään uusiin kehityshankkeisiin. Cubiq on kehittänyt yhteistyössä asiakkaidensa kanssa datalukutaitotestin, jonka avulla voidaan konkreettisesti mitata ja johtaa organisaation datalukutaidon kehitystä.

DATALUKUTAITO ON ORGANISAATION PÄÄTÖKSENTEON LAADUN PEILI

Olen kohdannut aivan liian monta digiähkystä kärsivää organisaatiota. Hankesalkut pullistelevat erilaisia digiprojekteja, joiden tarkoituksena on tuottaa uusia, työarkea sujuvoittavia tietotyökaluja (liiketoimintadashboardit, ennustesovellukset, personoidut raportit jne). Samalla keskustelut työntekijöiden kanssa paljastavat täysin toisenlaisen arjen: uusiin työkaluihin suhtaudutaan nihkeästi, kun edellistenkin opettelu on vielä tekemättä ja luottamus omaan osaamiseen on hatara. Työkalujen käyttöaste on matala ja pysyy sellaisena ellei jotain tehdä toisin.

Me Cubiqilla olemme kovia kehittämään hienoja dashboardeja ja dataratkaisuja. Haluamme kuitenkin myös auttaa organisaatioita hyödyntämään niitä mahdollisimman laajasti ja vaikuttavasti ja samalla aidosti parantamaan omaa toimintaansa. Siksi olemme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa kehittäneet datalukutaitotestin, jonka avulla mikä tahansa organisaatio voi nopeasti ja faktapohjaisesti arvioida oman henkilöstönsä datalukutaidon tason. Testin avulla myös tunnistetaan keskeiset kehityskohteet, joita parantamalla saavutetaan suurimmat hyödyt tehokkaasti.

 

 

Datalukutaitotesti koostuu kolmesta osiosta, ja siinä organisaation työntekijät arvioivat omaa ja koko organisaation kypsyystasoa datan ymmärtämisessä ja hyödyntämisessä. Lisäksi testissä on monivalintakysymyksistä koostuva kompetenssiosio, jossa työntekijä pyrkii löytämään oikean vastauksen esimerkiksi datavisualisointeja tulkitsemalla.

Testin voi toteuttaa perinteiseen tapaan kertaluontoisena web-kyselynä, mutta parhaat tulokset olemme saavuttaneet, kun asiakasorganisaatiot ovat toteuttaneet testin “livenä” esimerkiksi sisäisissä data & analytiikka -tilaisuuksissa tai ottaneet sen osaksi laajempaa henkilöstön koulutusohjelmaa. Asiakkaamme MSD, globaali lääketeollisuusyritys Merck Sharp & Dohme toteutti kyselyn livenä neljässä eri Pohjoismaassa järjestetyssä Data Analytics Transformation Journey Kick-Off -tilaisuudessaan yhteistyössä Cubiqin kanssa, ja saatu palaute oli erittäin positiivista:
 

Mobiilisti kick off -tilaisuuksien osana toteutettu datalukutaitotesti osoittautui erinomaiseksi työkaluksi. Sen avulla saimme innostavassa ja interaktiivisessa muodossa osoitettua datalukutaidon tärkeyden henkilöstöllemme ja samalla hahmotettua organisaatioidemme nykytilanteen ja kehityskohteet tarkasti ja nopeasti. Henkilöstöltä saatu palaute oli erittäin positiivista, ja aiomme mitata jatkossa säännöllisesti datalukutaidon kehitystä MSD:llä. Oli myös hienoa, että pystyimme visualisoimaan datalukutaitotestin tulokset välittömästi Qlikin avulla ja samalla havainnollistimme modernin analytiikkatyökalun ketteriä hyödyntämismahdollisuuksia käytännössä.

– Camilla Steinby, kaupallinen johtaja, MSD, globaali lääketeollisuusyritys Merck Sharp & Dohme

 

VALJASTA ORGANISAATIOSI DATALUKUTAIDON KEHITTÄMISMATKALLE

Rakenna organisaatiosi datalukutaidolle vankka perusta. Datalukutaidon kehittäminen edellyttää koko organisaation lähtötason selvittämistä.

Tunnista ja toteuta konkreettisia toimenpiteitä datalukutaidon edistämiseksi. Tarjoa tukea ja personoituja koulutuspolkuja yksilöiden datalukutaitotasoon perustuen.

Kehitä toistettava mittaustapa datalukutaidon kehittymisen arvioimiseksi. Datalukutaitoa on mitattava säännöllisesti edistymisen ymmärtämiseksi. Tee mittaamisesta hauska, oman osaamisen kehittämisen tukipilari.

 

Autamme mielellämme organisaatiosi matkalle alkuun ja tuemme sitä sen eri vaiheissa. Cubiqin asiantuntijoiden kehittämän mittaustavan avulla datalukutaidon kehittymistä on helppo ja hauska seurata, ja se antaa avaimet organisaation kyvykkyyksien kehittämiseen ja tuo päätöksentekoon luotettavutta. Juuri siksi datalukutaito on uusi kansalaistaito.
 
Testaa oma datalukutaitosi Cubiqin nopealla 10 kysymyksen testillä ja ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä teille sopiva pakettimatka.