Cubiqin uusi Data & AI -liiketoiminnan vetäjä Jarmo Rajala tunnistaa markkinoilla ammottavan aukon huippuluokan kumppanille, joka kykenee vastaamaan yritysten data- ja AI-tarpeisiin analytiikkalähtöisesti ja läheisessä yhteistyössä liiketoiminnan kanssa. Tässä postauksessa Jarmo avaa omaa taustaansa ja missiotaan Cubiqilla.

Tieto saataville älykkään haun avulla

Miksi edes maailman parhaat välineet eivät auta päätöstenteossa? Olen törmännyt tähän kysymykseen urallani liian useasti. Johtaessani Qlikiä Suomessa ja Baltiassa 10 vuoden ajan toteutimme lukuisia menestystarinoita ja nousimme tuntemattomuudesta BI-alan markkinajohtajaksi. Silti olimme liian usein tilanteessa, jossa laajamittaisen analytiikan hyödyntämisen esteenä oli puutteellinen datan saatavuus. Asiakkaiden ”paukut” olivat kiinni vuosia kestävissä tietovarastoprojekteissa, ja tiedon hyödyntäminen odotti näiden projektien valmistumista.

Viimeisten kahden vuoden aikana olen saanut tutustua datan hyödyntämiseen entistä dynaamisemmin johtaessani Thoughtspot’ia Pohjoismaissa ja Baltiassa. Ajatus siitä, että älykkään haun avulla voidaan ”lennosta” raportoida raakadataa olemassa olevista tietovarannoista alkaa pikkuhiljaa olla tätä päivää. Voitte kuvitella, että tämä aiheuttaa entistä kovempia odotusarvoja datan saatavuudelle ja laadulle.

Teknologia ei ole pullonkaula

Nykyään modernit ja monipuoliset datan hallinnan pilvipalvelut mahdollistavat käyttöönoton nopeuden, käytön edullisuuden, reaalimaailman suorituskyvyn ja käytettävyyden korkealla tasolla. Tässä ollaan muutoksen ytimessä. Monilla yrityksillä on jo nyt olemassa kaikki tekniset kyvykkyydet laajamittaiseen ja monipuoliseen datan hallintaan ja hyödyntämiseen, mutta se jää käytännössä tekemättä. Miljoonan taalan kysymys on se, mistä tämä johtuu, ja miten haaste voidaan ratkaista.

Tämän kysymyksen ratkaiseminen on uusi missioni. Oma hypoteesini on, että markkinoilla on ammottava aukko huippuluokan kumppaneille, jotka ymmärtävät data- ja AI-tarpeet analytiikkalähtöisesti ja toteuttavat ne ketterästi läheisessä yhteistyössä liiketoiminnan kanssa (ks. lisää). Tavoitteenani on luoda Cubiqilla maailmanluokan tarjoama ja konsultointiosaaminen datan ja AI:n ympärille huolehtien siitä, että kaikki data on aina mallinnettu liiketoimintalähtöisesti hyödyntämisen näkökulmasta. Tulemme toteuttamaan uusimmilla välineillä tehokkaimpia toteutuksia, jotta asiakkaat pääsevät hyötymään datastaan mahdollisimman nopeasti päätöksenteossaan.

Loppujen lopuksi hyötyjä datasta alkaa kertyä vasta, kun se on saatavilla käyttäjille.
 
Jarmo tulee kertomaan lisää Cubiqin Data & AI -tarjoamasta lähitulevaisuudessa. Stay tuned!