Miltä kuulostaisi, jos työpaikallasi olisi käytössä valmentaja, jota voit käyttää työajallasi vapaasti työergonomiasi kohentamiseen? Ergonomia kun ei koske vain fyysistä työskentelyä, vaan myös aivomme ja mielemme tarvitsevat säännöllistä huoltoa. Meillä Cubiqilla on kuutioita monenlaisilla taustoilla, ja yksi heistä on Inhouse Coachimme Maria, jonka missiona on motivoida henkilöstöä ja auttaa löytämään uudenlaisia toimintatapoja työn tekemisen tueksi.

ESITTELYSSÄ MARIA KAUNISMAA – IHMISMIELEN INDIANA JONES

Olen Maria Kaunismaa – ihmismielen Indiana Jones. Toimin Cubiqilla sisäisenä valmentajana ja hyvinvoinnista vastaavana. Järjestän myös sisäisiä tapahtumia ja autan siellä, missä voin. Sparrailen esihenkilöitä ja kehitän henkilöstöjohtamisen toimintamalleja yhdessä HR-Sallan kanssa. Toimin aiemmin Cubiqin HR:n vetäjänä ja johtoryhmän jäsenenä mutta seikkailija minussa halusi hypätä syvemmälle ihmismielen ja käyttäytymisen syövereihin.

Olen muutoksen mahdollistaja, innostaja ja organisaattori, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen valmentaja. Ylpeä generalisti tai paremminkin DIY-asiantuntija. Minua kiinnostavat asiat laaja-alaisesti, ja se mitä en vielä osaa, sen sisulla ja luovuudella ratkaisen. Osaan yhdistellä asioita ja ideoida uusia ja näen mahdollisuuksia siellä, missä muut näkevät haasteita. Tavoitteenani on mahdollistaa muiden onnistuminen omassa työssään, tukea henkilöstön kokonaisvaltaista hyvinvointia ja auttaa löytämään se parempi tapa tehdä asioita.
 

Työyhteisössä timantteja syntyy yhteisen tavoitteen ja innostuksen kautta

 
Työni suolana toimivat tilanteet, joissa yhdessä kehitetään asioita ja ideoitaan uutta. Kun yhteinen tavoite, innostus ja oivallukset ovat käsinkosketeltavia, syntyy timantteja. Minua motivoi se hetki, kun ihminen tajuaa itsestään jotain, mitä ei ole ennen tajunnut. Muutos ja mahdollisuudet tiivistävät ne asiat, jotka minua työssäni innostavat.

MITEN TYÖYHTEISÖ JA TYÖNTEKIJÄT VOIVAT HYÖTYÄ SISÄISESTÄ VALMENNUKSESTA?

Sisäinen valmennus tarjoaa mahdollisuuden nopeaan ja ennakoivaan apuun ja tavoitelähtöiseen tukeen työntekijälle. Työntekijä voi hakeutua valmennukseen itse toivoessaan tukea omaan muutokseen tai esihenkilön lähettämänä. Valmennuksen tavoite on työntekijälähtöinen ja valmennuksessa hyödynnetään työntekijän omia vahvuuksia ja voimavaroja.

Tavoitteena on aina nostaa asiakkaan, eli työntekijän, uskoa muutoksen mahdollisuuteen ja luottamusta omaan itseen sekä avata uusia näkökulmia käsillä olevaan tilanteeseen.
Itsensä ja omat toimintatapansa tunteva työntekijä osaa johtaa itseään ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan; on joustavampi ja omat rajansa tunteva. Hyvinvoiva yksilö on jokaisen hyvinvoivan yhteisön tärkein tekijä.

MINKÄLAISISSA HAASTEISSA JA MUUTOKSISSA TOIMIT TUKENA?

Sisäisen valmennuksen aiheet liittyvät hyvin usein itsensä johtamiseen. Tavanomaisia aiheita ovat:

• ajanhallinta ja priorisointi
• omien rajojen tunnistaminen ja niistä kiinni pitäminen
• ammatillinen itsetunto
• työn ja vapaa-ajan yhdistäminen
• omien vahvuuksien tunnistaminen
• muutokset työssä, roolissa jne.

Mutta käsittelemme myös ennaltaehkäisevän tuen aiheita, kuten

• uniongelmat
• uupumus
• etätyöapatia
• motivaatio-ongelmat
• henkilökohtaiset haasteet elämässä

Tavoitelähtöisessä valmennuksessa työntekijä ohjataan esihenkilön puheille, jos esiin tulleet muutokset vaativat toimenpiteitä myös esihenkilöltä. Valmennus vahvistaa näin myös esihenkilön ja työntekijän välistä avointa keskustelua ja työskentelyä.
 

VALMENNA ITSELLESI PAREMPI TYÖPÄIVÄ

Jos haluat pohtia omaa työtäsi ja ajanhallintaasi, pysähdy ja mieti hetki sitä, millainen olisi sinulle toimiva ja jopa täydellinen työpäivä. Uskalla haaveilla ja nähdä mielessäsi, kuinka teet työtä innostuneena ja hyväntuulisena. Mitä täydellinen työpäiväsi pitää sisällään; missä ja miten työtäsi teet? Uskalla kuvitella, mitä tekisit työpäiväsi jälkeen.

Haaveilu voi ehkä tuntua turhalta, mutta on vaikea tehdä muutoksia nykyiseen tilanteeseen, ellet ensin tiedä, mitä haluat tilalle. Ei riitä, että haluaa pois jostain, vaan on haluttava jotakin kohti. Saatat huomata, että työpäiväsi venyvät liian pitkiksi tai että unohdat pitää taukoja työpäivän aikana. Ehkä huomaat, että keskittymisesi päivän aikana kaipaisi parannusta tai haluaisit syödä rauhallisen lounaan.

Valitse vain yksi asia, jota haluat lähteä muuttamaan ja jolla koet olevan suurin vaikutus sekä hyvinvointiisi että mahdollisesti muihin tavoitteisiisi. Muotoile siitä itsellesi tavoite. Mieti sitten, mitä hyötyä sinulle on tämän tavoitteen saavuttamisesta.

• Mikä mahdollistaisi tavoitteen saavuttamisen ja mitä voisit tehdä toisin?
• Mikä tapa tai toiminto auttaisi sinua?
• Kuka voisi sinua tukea?
• Mikä voisi mahdollisesti estää sinua saavuttamasta tavoitettasi, ja kuinka varmistat, ettei näin käy?
• Kuinka seuraat tavoitteesi etenemistä ja huomioit itseäsi onnistumisistasi?

On hyvä muistaa, että missä tahansa muutoksessa huonoja päiviä ja takapakkeja sattuu aina. Tärkeintä on, ettei jää niihin kiinni, vaan aloittaa seuraavana päivänä uudestaan ja muistuttaa itseään aiemmista onnistumisista ja siitä, miksi tämä tavoite on tärkeä. Uuden tavan omaksuminen kestää vähintään kolme viikkoa mutta useimmiten yli kahdeksan, joten etene rauhallisesti ja anna itsellesi aikaa. Sinä onnistut kyllä!
 

Lue myös:
 

Miten yhdistää kiireinen arki ja vaativa työ?

 

Dataohjautuva varhainen välittäminen